07 t/m 12-05-2013 Steigertocht 2013, de Gruut (naar de gelijknamige brouwerij te Gent)

Er zullen nog vele verhalen verteld worden over deze gedenkwaardige tocht. Hieronder in kort bestek een aantal foto's.
Kijk, er zal soms een glimlach om uw mond spelen en in uw binnenste knaagt dan een lichte spijt niet aan deze tocht te hebben deelgenomen.

De eerste avond lagen we met z'n allen achter de Volkeraksluizen. In de schitterende boot van Johan en Ineke werden de eerste borrels genuttigd. Noud nam een
glaasje Spa rood en had het ook naar zijn zin. De beide motorbootschippers stonden voortdurend met hun handen in de zakken, blijkbaar zijn ze dat zo gewend, ze
hebben ook nooit wat te doen. De volgende dag naar Wemeldinge.

Altijd gezellig in de Krammersluis, maar je moet niet te breed zijn om met z'n drieën naast elkaar te liggen. Arno wilde er zo graag uit dat hij door rood voer, wat hem
op een schrobbering van de sluiswachter kwam te staan. In Wemeldinge kwam het Gruutvolk aan boord van Mr Gee, een kuipje vol. Maar voor Nora was geen plaats,
die bleef lekker op het steiger zitten.

Toen het wat frisser werd wilde iedereen naar binnen. Dat ging ook nog heel behoorlijk. In Gent was de Luchtloper aan de beurt.

Een mooi pakje van 7 boten bij de Koninklijke Yacht Club Gent. Daar moest op gedronken worden.

Links zit Arno nog braaf aan boord van de Luchtloper maar even later werd hij een tamelijk opdringerige filmer met een minicamera op een uitschuifbare hengel, dan
krijg je dit soort beelden als die van Lia met haar bakje pinda's. Haar privacy werd van bovenaf geschonden.

Sommige dames volgen de schoenmode op de voet, je vraagt je af wie het aandurft zulke knalrose gevallen te dragen. Welnu ...... precies!

De eerste avond hebben we gegeten in 't Vosken, waar tekeningen aan de muur hingen die momenten uit het mooie middeleeuwse verhaal over Reynaerd de Vos
in beeld brachten. Naast de heerlijke gerechten, o.a. Genste stoofpot, mochten de Vlaamse frieten niet ontbreken uiteraard.

De volgende dag moesten we met de bus naar Gent maar het duurde even voordat hij kwam en sommigen van ons moesten enorm .... we waren in gedachten al
in de brouwerij van het bijzondere Gruutbier.

Eindelijk stonden we dan voor de brouwerij, het was nog een end lopen vanaf de bushalte. Het bijzondere van Gruutbier is dat er helemaal geen hop aan te pas komt.
Een zeer geheim mengsel van bepaalde kruiden geeft het bier wonderbaarlijke eigenschappen. Je voelt je niet zo opgeblazen na flinke consumptie, je krijgt er geen
kater van en je wordt eigenlijk steeds gezonder, hoe meer je er van drinkt. Je wordt dus ook helemaal niet dik. Dat moeten wel buutengeweune kruiden zijn!
Voor wie niet zo taalkundig onderlegd is, zal ik het gedicht even vertalen: We doen ons beklag, want we staan zo droog als een hooiberg. Geef ons weer onze Gruut,
uit de (goeie) ouwe tijd!  (Gruutbier wordt gebrouwen naar middeleeuws recept.)

We kregen een uitvoerige uitleg over het Gruutbier, vandaar dat ik u er zo veel over kon vertellen. In die koperen ketels gebeurt het allemaal.

Het proeven vereiste opperste concentratie, een whiskyproeverij is er niks bij. Marianne de Lint hield het bij koffie, zij drinkt liever Limburgs bier in het clubhuis.

's Avonds dan het grote werk, het steigerbuffet. Alle schepen hadden een bijdrage geleverd, behalve Mr Gee. Er was iets mis gegaan waar we het verder niet over
zullen hebben. Het weer werkte gelukkig prima mee, de zon maakte het verblijf op de steiger redelijk aangenaam. Noud moest nog even nadenken over het toetje
dat hij aandachtig proefde en na enig intern beraad vond hij het toch wel lekker!

We hebben nu 3 steigertochten achter de rug. Als u dit ziet, dan wilt u toch volgend jaar meevaren. Er kunnen 10 bootjes mee, er waren er nu 7, dus ....

Dick van Oortmerssen

26-05-2013 Meer foto's van Gruut van Johan Kruider

Johan en Ineke hadden twee gasten aan boord, Alies van Strien en Marianne Tukker. Johan heeft aardige foto's van de excursie naar de brouwerij gemmakt. Later
is hij met Arno ook naar een grote whiskyproeflokaal geweest. Het is maar goed dat Marianne af en toe het roer overnam.