Jeugdzeilen op het Haringvliet
Drie verenigingen werken samen aan een cursus zeilen voor kinderen.
Jeugdzeilen 2014 programma.pdf (172.04KB)
Jeugdzeilen op het Haringvliet
Drie verenigingen werken samen aan een cursus zeilen voor kinderen.
Jeugdzeilen 2014 programma.pdf (172.04KB)

Foto's volgen later. Iedere ouder mag foto's insturen. Zie contact.

2014-07-05 Project jeugdzeilen 2014 afgerond

Succesvolle zeillessen voor de jeugd

Alle foto's in de diaserie zijn gemaakt door Wilko van Dam

Zaterdag 5 juli 2014 was de laatste zeilles   voor de kinderen van WSV Het Bommelse Gors, WV Flacquee en WSV Ooltgensplaat   in de haven van Den Bommel. Hoewel de weersvoorspellingen niet veel goeds   opgaven, konden de kinderen zich bezighouden met het leren van diverse   handige knopen en een stukje theorie over het zeilen. Na de lunch konden ze   dan toch nog het water op bij een stevige wind.
In een poging   de toenemende vergrijzing in de watersport af te remmen hebben drie watersport-verenigingen elkaar gevonden, zij besloten gezamenlijk een cursus jeugdzeilen te starten.Omdat het de   laatste lesdag was, werd er feestelijk afgesloten met limonade, snoepjes en chips. Elk kind heeft een diploma gekregen als aandenken aan het meedoen aan de lessen. Zowel de kinderen als de begeleiding kijken er naar uit om dit   volgend jaar weer te doen.

Verslag jeugdzeilen 2014Een zwembadles en vier buitenlessen vanuit de haven van onze naaste watersportvereniging Het Bommelse Gors te Den Bommel, Een geslaagd evenement , blije kinderen , leerzaam voor kinderen en ook het op de kaart zetten van de watersport onder de jeugd. Dat alles zal mogelijk in de toekomst bijdragen om de toenemende vergrijzing in de watersport tegen te gaan.Door samenwerking met Den Bommel , (Ooltgensplaat heeft met de buitenlessen afgehaakt) is er mede dankzij de draaiboeken van Den Bommel een goed georganiseerd lesprogramma afgewerkt voor de jeugdige zeilers.Je kon de groei wekelijks meemaken: van onervaren , watervrees , beetje wiebelig  tot aan de laatste lesdag, toen alle zeilers enthousiast  en met zelfvertrouwen zelfstandig met een windkrachtje 5 het Haringvliet op gingen.Wat we eigenlijk niet vooruit verwacht hadden is dat we vanuit onze vereniging maar liefst 19 deelnemers hadden , aangevuld met 12 vanuit Den Bommel.  Zo’n groep met 30 kinderen, het was een hele kluif om die op een ontspannen wijze bezig te houden.Onder leiding van Jan Fuik van  Het Bommelse Gors en zijn hulpjes en mede door de vrijwilligers van onze eigen vereniging , zoals Jop de Jonge, Anouska  v.d. Tol, Ab Stoutjesdijk, Stefan Schellevis, Arnold Petermeijer en Mart Verbeek is het geheel een succes geworden. We mogen als vereniging blij zijn met de inzet van deze vrijwilligers.Er zal nog wel een factuur komen, voor niets gaat de zon op. Zo hebben we van het watersportverbond vier weken lang een trailer met zes optimisten kunnen huren , voor slechts € 75,00 per week en er zijn nog de huur van het zwembad voor de zwembad les.  We hebben afgesproken met Het Bommelse Gors, dat we deze uitgaven naar rato van het aantal kinderen per vereniging zullen verdelen.Een leuk streven zal zijn om volgend jaar vanuit onze eigen haven een dergelijk programma te bieden. Met de ervaringen die we nu opgedaan hebben, moet die klus te klaren zijn. Natuurlijk willen we dat ook in samenwerking met andere verenigingen doen. We zullen dan wel een kleine vergoeding moeten in rekening moeten brengen. De sanitaire voorzieningen en een binnenverblijf zullen nog geregeld moeten worden. De gemeente heeft een huis bij de sluis dus wie weet….Al met al was het project jeugdzeilen een succes.Corné Peeman

Link naar filmpje :

2014-05-10 Jeugdzeilen van start in zwembad De Staver

Drie bootjes in het zwembad De Staver, dit ongewone beeld was te zien op zaterdag 10 mei. Om half vier ging daar het project ‘Jeugdzeilen’ van start. In een poging de toenemende vergrijzing in de watersport af te remmen hebben drie watersportverenigingen elkaar gevonden, zij besloten gezamenlijk een cursus jeugdzeilen te starten. Het initiatief kwam van WSV ‘Het Bommelse Gors’, de verenigingen WSV Ooltgensplaat en WV Flacquee uit Middelharnis hebben enthousiast gereageerd.

In korte tijd waren er ongeveer 30 cursisten ingeschreven.

Het project is begonnen met een ‘zwembadles’, die bedoeld is als een eerste kennismaking voor kinderen die nog nooit in een zeilboot hebben gezeten. Zo konden ze ervaren hoe de stabiliteit van een kleine boot als de Optimist is, leren hoe ze vanuit het water aan boord kunnen klimmen en wat er gebeurt als de boot omslaat. Ook werd gekleed zwemmen met zwemvest geoefend.

De praktijklessen zullen in en voor de haven van Den Bommel plaatsvinden op vier zaterdagen in juni en juli. Die cursusdagen worden afgestemd op de niveaus van de kinderen. De beginners krijgen theorie over zeilen, ze gaan oefenen met op- en aftuigen en ze zullen natuurlijk ook leren sturen en zeilen. De gevorderde kinderen krijgen een aangepast programma van gevorderde zeiltechnieken en trimmen tot wedstrijdvaren.

Het dagprogramma in Den Bommel start om 10 uur en eindigt ’s middags om 4 uur. Door een goede samenwerking van de drie verenigingen zijn er voldoende bekwame begeleiders en is er ook een gevarieerd aanbod van open zeilboten. De lessen gaan altijd door want ook als het slecht weer is, zal er een alternatief programma geboden worden.

Het jeugdzeilen bij de verenigingen is geen officiële opleiding voor het CWO-diploma maar alle deelnemers krijgen na afloop natuurlijk wel een mooie oorkonde.