Op deze pagina staan de ingezonden bijdragen van onze leden van het lopende en voorgaande jaren.

Mosselrace 2019

Ik had mij twee weken van te voren opgegeven met de gedachte dat ik nog wel iemand kon vinden om met mij mee te varen. Alleen varen heeft niet mijn voorkeur. Het varen van een wedstrijd vind ik het leukst als je de ervaring achteraf kunt delen met opvarenden. Echter nadat de dagen voor de wedstrijd verstreken bleek dat ieder die ik vroeg om mee te zeilen een legitieme reden had om af te haken. Een van mijn potentiële opvarenden, mijn partner, die vorig jaar na veel aandrang uiteindelijk instemde mee te varen, had helaas zo'n trauma overgehouden na de aanvaring in die wedstrijd dat zij dergelijke evenementen voor gezien houdt.

Kortom niemand gevonden om mee te varen. Dan maar solo evenals de eerste wedstrijd van dit seizoen.

Om 10.00 uur was de skippers meeting. Aad van Schaik verwelkomde alle deelnemers en gaf aan welke baan er gevaren diende te worden inclusief het ronden van de twee alternatieve tonnen die in het circuit waren opgenomen. Opmerkelijk was dat de wedstrijdleider het toestond de recreatiebetonning niet te hoeven respecteren nadat hier door Eric van Straten nadrukkelijk naar was gevraagd. Ik had helaas niet goed opgelet en heb als gebruikelijk de kleine rode en groene pionnen tijdens de wedstrijd wel gerespecteerd.

Aad had het startpunt gekozen vlak bij het 'strandje' mede omdat dit voor het startschip bij zuidwesten wind een comfortabele ligplaats is en eveneens een goede plek om de start als toeschouwer te kunnen volgen. Mart onze clubhuisbeheerder heeft hier gretig gebruik van gemaakt om fraaie drone-opnamen te maken. Tot zover de voordelen van deze plek. Voor de deelnemers echter wel een plek met relatief weinig wind waar het moeilijker wegkomen en finishen was.

Mijn start was niet best wat betekende dat ik half in het veld lag nadat we de startlijn hadden gepasseerd. Mijn eerste focus was mijn positie t.o.v. De ' Aldebaran'. Dit schip heeft een iets gunstiger rating wat betekent dat ik deze zeker voor moet blijven om boven haar te kunnen eindigen. In het eerste rak liep ik iets op haar in . Pas in het tweede rak na het ronde van de eerste ton lukte het mij haar te passeren. Dit feit gaf aanleiding voor de Aldebaran om een grotere genua te hijsen. Deze actie deed mij vermoeden dat ze binnenkort mij wel weer voorbij zou lopen. Deze gedachte kwam voor mij gelukkig niet uit. Ik liep langzaam verder op ze uit. Zeker toen ik zag dat zij ook nog een loef-duel aangingen met een andere deelnemer.

Richting Hellevoetsluis kwamen mijn grotere voorliggers meer in zicht. Na een hoog aan de winds rak naderde ik vrij dicht mijn directe voorligger een Dehler. Deze had zichtbaar moeite met de vlagerige wind waarbij zij moeilijk roer kon houden. De 'Flash' van vriend Eric lag daarvoor maar liep te weinig hoogte om de groene ton aan de Flakkee kant in één keer te kunnen bezeilen en moest hierdoor nog een slag maken. Al met al leverde me het hoog aan de windse rak mij behoorlijk voordeel op en liep ik fors in op de 'grote jongens' . Het lukte me net niet om voor de finish de Dehler nog te passeren. Samengevat was ik tevreden dat ik een foutloos parcours had kunnen varen en van gedachten dat ik t.o.v. het gehele veld niet verkeerd had gescoord.

Door de behoorlijke verschillen in potentie en daardoor in rating van de verschillende schepen blijft het altijd een verassing hoe je uiteindelijk hebt gepresteerd.

De prijsuitreiking vond plaats tijdens een inmiddels goed gevuld clubhuis met deelnemers aan de mosselmaaltijd. Tot mijn verbazing bleek ik die dag het best presterende schip te zijn geweest en liet ik zelfs een potentiële winnaar als Kees van Vliet achter mij in de telling. Zo eindigde ik op een eerste positie wat mij een mooie prijs opleverde in de vorm van een nostalgisch reiskompas annex zonnewijzer.

Niet te vergeten was de spontane reactie van de aanwezigen die met het lied dat daarop iets gedronken moest worden mij dringend uitnogdigde te trakteren.

Al met al, ondanks dat ik alleen moest varen, een erg geslaagde dag met dank aan Aad van Schaik, Mart Verbeek en John van Balen voor dit jaarlijks mosselfestijn.

Met vriendelijk groet,

Arno de Jong